Bakino slatko od smokava: Ovo je recept za najslađu zimnicu!
Zasučite rukave i napravite najlepši slatkiš za ledene dane. astojci: 1 kg smokava, 1 kg šećera, 1 limun, 1 limuntus, šipka vanile ili vanilin šećer, listići rezetlice (po želji). Priprema: Smokve oprati, odseći im drškice i probosti čačkalicom na nekoliko mesta da ne bi pucale. Rastvoriti u malo vode limuntus, pa preliti smokve i malo ih lagano promešati da se limuntus svuda rasporedi. Ostaviti ih 5-6 minuta da stoje. U veću šerpu sipati 2 l vode pa rešetkom vaditi smokve i spustiti u ključalu vodu i kuvati oko 5 minuta. Vaditi u suvu šerpu. Šećer sipati u šerpu pa preliti sa 300 ml vode i kuvati da se ušpinuje. Staviti smokve da se kuvaju oko sat vremena. Pred kraj dodati pola isceđenog limuna, a ostatak isecite na kriške i takođe dodajte. Stavite i vanilu i rozetlu. Kuvano slatko prekriti mokrom krpom i kad se ohladi sipati u sterilisane tegle. stil.rs