3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok, hranjive su i zasitne, ali ne debljaju. Regulišu probavu, snizuju holesterol i jačaju vaš imunitet, a istovremeno ukusne su za konzumiranje. Zobene pahuljice su vrlo inspirativna namirnica od koje možete kreirati razne kombinacije i različita jela. Isprobajte ova tri recepta – klasičnu zobenu kašu u kombinaciji s medom i cimetom koju se preporučuje uključiti u redoviti jelovnik, te palačinke i čoko zobene keksiće – zdravi i ukusni desert za vaše najmilije. 1. Zobena kaša s medom i cimetom Sastojci: – 1 šalica zobenih pahuljica – 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka) – ¼ čajne žlice cejlonskog cimeta – prstohvat soli – med – 1 banana, oguljena i narezana – šaka grožđica ili sušenog voća Priprema: Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje. Na srednjoj vatri pustite da zakuha. Pustite neka lagano kuha 5-7 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte sol i cimet te dobro promiješajte. Zobenu kašu servirajte u zdjelicama. Na vrh stavite bananu i sušeno voće. Dodajte otprilike ¼ šalice mlijeka i zatim prelijte medom po želji. 2. Palačinke od zobenih pahuljica Sastojci: – 375 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica – 1 čajna žlica soli – 6 dl domaćeg mlijeka (možete ga zamijeniti mlijekom od soje ili badema) – 2 jušne žlice mljevenog lana – 2 dl vode – 1 čajna žlica sode bikarbone Priprema: Pomiješajte sve sastojke osim sode bikarbone u jednoličnu smjesu i ostavite preko noći u hladnjaku. Prije pečenja umiješajte sodu bikarbonu. Pecite palačinke na vrućoj nauljenoj tavi. Servirajte s nadjevom po želji. 3. Zobeni keksi s čokoladom Sastojci: – 3 šalice zobenih pahuljica – 1 šalica kokosa – 1 šalica integralnog brašna – 1/2 šalice smeđeg šećera – 250 g maslaca – 1 jušna žlica kakao praha – malo soli – 1 jušna žlica pravog vanilin šećera – 1/3 čajne žlice cejlonskog cimeta – 250 grama čokolade s 50% kakaa Priprema: Umijesite zobene pahuljice, kokos, integralno brašno, šećer, sol, vanilin šećer, cimet s maslacem koji ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte kakao i nakon što ste dobro umijesili tijesto dodajte komadiće krupno nasjeckane čokolade. Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata. Oblikujte okrugle kekse debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta. Izvor: Atma.hr