Evo šta će vam se desiti ako pojedete ZELENI KROMPIR – i uopšte NIJE NAIVNO

Krompir koji ima solanin je 100 posto zelen, ima klice i gorak ukus. Ako primijetite, odstranite taj dio i ni slučajno ga nemojte jesti. Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, otrovne hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, glavobolju i mnoge druge neprijatnosti. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, piše “Telegraf“… Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vrijeme kada i hlorofil, povećana. Solanin služi krompiru za vrijeme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike. Najbolje je da odstranite taj dio na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se pravi promfrit. Da biste bili u problemu, potrebno je da u organizam unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko osjeti simptome i nakon 30-50 miligrama. Solanin odmah dolazi do crijeva, zbog toga većina ljudi prirodno i odmah ga ukloni iz organizma. Svjetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina. Ovaj hemijski spoj se koncentriše pod kožu krompira zajedno s hlorofilom u klicama. Zato se savjetuje da krompir držite u tamnim prostorijama. Izvor: telegraf