Mešana salata za zimnicu!(RECEPT)


Mesana salata je veoma zahvalan vid zimnice jer se u jednoj tegli mogu naci razne vrste povrca. Ona je zdrava, ukusna, ali i dekorativna posto sadrzi raznobojne sastojke. Najzdravija je naravno kada se priprema bez konzervansa, a recept nasih baka glasi ovako: Potrebno: - 1kg kupusa - 1/2kg krastavaca - 1/2kg sargarepe - 1/2kg paprike - 2 vece glavice crnog luka - 1,25l vinskog sirceta - 2,5dl vode - 1 kasika soli - 1 kasika belog bibera - 2 kasike secera - 1 kasicica mlevenog kima - 1,5dl ulja Priprema: 1. Listove kupusa nasecite na tanke rezance. Krastavce oljustite, uzduz rasecite na cetiri dela, ostruzite semenke, pa nasecite na oko 3mm debele kriske. Sargarepu oljustite i nasecite na kolutove. Paprike rasecite na cetvrtine, uklonite semenke i zile, pa ih nasecite na rezance ili kockice. Luk oljustite i sitno iseckajte. 2. Povrce blansirajte oko 2 minuta u vodi sa sircetom i soli. Jedino kupus blansirajte posebno oko 5 minuta. 3. Izvadite povrce a vodu sa sircetom u kojoj ste ga blansirali sacuvajte. Povrce odmah zalijte mlazom hladne vode i dobro ocedite. Za to koristite cediljku. 4. U vodu sa sircetom u kojoj ste blansirali povrce dodajte zacine da dobije jak ukus. 5. Povrce dobro utisnite u pripremljene tegle, do vrha prelijte prokuvanim i zacinjenim sircetom, ali ostavite jos dovoljno mesta da u svaku teglu nalijete malo ulja i odmah zatvorite. 6. Gotova mesana salata cuva se kao i svaka druga zimnica na tamnom i hladnom mestu. * * * Navedeni sastojci za mesanu salatu su samo jedna od mogucih kombinacija. U zavisnosti od ukusa sastojke slobodno kombinujte i sami, tako da mozete neku vrstu povrca izostaviti a drugu dodati, na primer karfiol, beli luk... Samo je vazno da se drzite propisanih kolicina. I ne smo to, budite kreativni i povrce seckajte onako kako se vama dopada (na kolutove, rezance, kockice...), dakle napravite originalnu mesanu salatu da u potpunosti bude po vasoj meri i uzivacete u njoj.