Prirodno ukiseljeni krastavci !(RECEPT)
Sastojci: 5 kg malih krastavaca 0,5 kg soli, svježi ili suhi kopar, voda, korijen hrena, sjeme gorušice ili papar, češnjak, začini prema želji Priprema: Krastavce operite, pospite solju i protresite zajedno s posudom. Ostavite ih na hladnome mjestu 24 sata i povremeno protresite. Drugi dan ih izvadite iz tekućine, složite u posudu, dodajte začine te prelijte vodom u kojoj ste otopili jedan posto soli. Krastavce prekrijte čistom krpom, opteretite kao kad se kiseli kupus i ostavite na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode koja se nakon nekog vremna počne pjeniti. Kad prestane pjenjenje, treba provjeriti okus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, većima treba više vremena. Kad se ukiseli, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), krastavce vadite iz rasola, prema potrebi isperite pa dodajte štapiće hrena, a na dno možete staviti nekoliko zrna gorušice umjesto papra. Krastavce zalijte blago slanom vodom, čvrsto zatvorite i stavite u veliki lonac na pasterizaciju. Na dno lonca položite čistu krpu, složite staklenke i ulijte hladnu vodu. Zagrijte do 70 stupnjeva i na toj temperaturi ostavite oko 30 minuta. Najbolje je da se u toj tekućini i ohlade. 24sata.hr