ĆUFTE U PARADAJZ UMAKU: ručak za čistu 10ku – fino, lagano i jaaaako ukusno!
Ćufte u paradajz umaku predstavljaju spoj meni omiljenih jela – ćuftice i umak od paradajza, koji pravim od malena. Naprosto nisam mogla zamisliti sezonu paradajza, a da bar jednom-dva-tri puta napravim umak! Ukusno jelo gotovo za vrlo kratko vremena, a jednostavno i fino Potrebno: Ćuftice: jaje žlica ulja 2 žlice prezli češanj češnjaka sitno nasjeckan so, biber, malo slatke paprike pola kilograma mljevenog mesa glavica sitno nasjeckanog luka žličica vegete Umak: 3 čaše vode 3 žlice brašna žlica šećera pola litre soka od paradajza 50 ml ulja so malo slatke paprike Postupak: Dobro promiješajte sve sastojke za pripremu ćuftica i onda ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 min u frižideru. Potom oblikujte od smjese loptice. Za umak: Na ulju propržite malo brašna, a onda umiješajte sok od paradajza, promiješajte i postepeno dodajite vodu, a onda i začine. Sačekajte da proključa, pa postepeno dodajite jednu po jednu lopticu mesa, smanjite vatru i nastavite još 40 min kuhati na laganoj vatri. Poslužite uz pire krompir.