Recept za bezglutensku pogaču gotovu za 20 minuta

Kod nas od celijakije ili kronične gastroenterološke bolesti intolerancije na gluten boluje preko 100.000 ljudi. No pretpostavlja se da je broj puno veći od toga, jer nekima nije još postavljena dijagnoza. S obzirom da bolesnici ne smiju jesti pšenicu, raž i zob od čega se radi većina industrijska kruha, donosimo vam ukusnu alternativu. Sastojci za bezglutensku pogaču Katarine Komarice: – 230 grama miješanog brašna od riže i kukuruza – 2 dcl jogurta bez laktoze – 1 dcl maslinovog ulja – 1 prašak za pecivo – sjemenke lana, suncokreta, sezama i crnog kima – 1 jaje – sol po želji Priprema: 1. Od brašna, jogurta, praška za pecivo, soli i jajeta napravite tijesto koji izgledom podsjeća na nešto deblju pizzu. Pustite ga da malo odstoji. 2. Posudu namastite maslinovim uljem pa u nju prebacite tijesto. Preko vrha posipajte sjemenke lana, sezama, suncokreta i crnog kima. 3. Pogaču stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Poslužite toplu. Dobar tek! Najčešći simptomi intolerancije na gluten: napuhanost, bolovi u trbušnoj šupljini, umor, iscrpljenost, neuromuskulatorni poremećaj, pa čak i psihički poremećaji. Kod djece su oni najvidljiviji, a manifestiraju se i kroz povraćanje te rijetku stolicu, gubitak na težini, te slabost