Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom periodu godine, nerijetko nam oslabi imunitet, pa postajemo podložni sezonskim bolestima, virozama… Od šačice prirodnih sastojaka koje najverovatnije imate kod kuće, možete napraviti sirup, koji na stranici Healthi food house nazivaju prirodnim antibiotikom. Ukus mu je snažan, takvo mu je i djelovanje pa ćete zahvaljujući njemu odoljevati bolestima, a ako ste se već razbolili, brže ćete ozdraviti… Sastojci: – 1 zgnječeni čen bijelog luka – 2 kašike mljevenog đumbira ili 1 kašiku sitno rendanog korijena đumbira – ½ kašičice mljevenih čili papričica ili ½ kašičice mljevenih kajenskih papričica (tzv. Kajenskog bibera) – ½ kašičice mljevenog cimeta – 1 dl sviježe isceđenog limunovog soka – 2 kašike meda Priprema: Najprije pomješajte sve sastojke osim meda, a zatim umješajte i med. Ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi, a nakon toga mješavinu u dobro zatvorenoj staklenoj posudi držite u frižideru. Za jačanje imuniteta na dan uzimajte kašiku sirupa ujutro, i to na prazan stomak. Ako ste već prehlađeni, po kašiku sirupa uzimajte tri puta na dan prije jela. Nakon toga možete pojesti naranču da ublaži ukus koji će vam ostati u ustima te vam osigura dodatnu dozu vitamina C.