Jednostavan recept za pripremu turšije!!!
Turšija je fantastičan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će idealno upotpuniti svako jelo tokom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojim lako možete napuniti svoju ostavu šarenim i slasnim teglama! Sastojci – Kantica s poklopcem od 10 kg ili nekoliko tegli – 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zeleni paradajz, cherry paradajz) – 1 l sirćeta – 3 l vode – 40 dkg šećera – 20 dkg soli Priprema Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte sirće, vodu, šećer i sol, te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Ulijte tu mješavinu u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto i čekajte 2-3 sedmice. Nakon toga imate svoju domaću turšiju. narodnilijek.com