Recept za jako ukusnu šarenu salatu!!!
Jesen nam stiže, a šta radimo u jesen? pa radimo zimnicu. Da li ste vi obezbjedili svoje teglice. Ovdje pročitajte provjereni recept za šarenu salatu koja svako jelo čini ukusnijim. Svi koji imaju običaj praviti zimnicu, imaju i neki svoj tajni recept, od bake, mame, i veoma rijetko se usude isprobati nešto novo. Međutim ako niste do sada spremali zimnicu, ili ako vam je jednostavno dosadila turšija i želite osvježenje, ovo je provjereni recept za šarenu salatu koju morate isprobati i obradovati ukućane! Recept za šarenu salatu – 1 kg krastavčića – 1 kg mrkve – 1/2 kg zelenog paradajza – 1/2 kg zelenih paprika – 1 kg karfiola – 1 kg kupusa – 750 ml alkoholnog sirćeta – 250 gr šećera – 150 g soli – 250 ml vode – 1/2 l ulja – 1 kesica bibera u zrnu Postupak pripreme šarene salate Dobro operite krastavčiće, paradjaz i paprike. Mrkvu dobro očistite i iseckajte na kolutiće. U veliku šerpu prvo stavite isjeckanu mrkvu, pa sjeckajte krastavčiće također na kolutiće i stavite ih iznad mrkve u šerpi. Onda stavite sjeckanu papriku, pa paradajz. Karfiol očistite i razdijelite na sitne cvetiće, ali im drškice isjecite. I karfiol stavite u šerpu iznad paradajza. Kupus sitno narendajte i stavite ga iznad karfiola. Stavite na vatru da se prokuha sirće, voda, šećer, so, ulje i biber. Kada provri stavite u šerpu gdje je povrće. Ostavite da stoji 15 minuta poklopljeno. Istresite marinadu tj. vodu u kojoj se kuhalo iz šerpe, al polako da ne izručite i povrće. Vratite marinadu da kuhate i kad ponovo provri, opet istresite odozgo na povrće. Isto treba da stoji 15 minuta i opet se izruči marinada i po treći put prohuha, i povrće popari. Kada i treći put to uradite, poklopite šerpu i ostavite da stoji preko noći, ili bar dok se ne ohladi. Ujutru, salatu promješate u šerpi i punite tegle, koje ne zatvarate do uvečer, kako bi znali dal je potrebno da se stavi još marinade. Onda zatvorite tegle, i salata je spremna. narodnilijek.com