Specijalitet sa juga Srbije: Ko jednom proba leskovačku mućkalicu, nikad je ne zaboravlja! (RECEPT)

Priprema: meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.