Tradicionalni razni recepti

Patlidžani za zimu Pripravite: 4 kg zrelih patlidžana, 6 listića bosiljka, 18 dag soli Dobro oprane patlidžane očistite, operite i tanko narežite. Ovisno o namjeni, narežite ih na ploškice ili kockice. Posolite i rasporedite u čiste staklenke. Nemojte dodavati tekućine. Staklenke zatvorite i kuhajte kao kompot 45 minuta. Ukuhane rajčice Pripravite: 1 kg rajčica, sol Operite rajčice u zasoljenoj vodi. Odaberite tvrde i podjednako velike. Svaku rajčicu nabodite iglom na tri-četiri mjesta. Pristavite litru vode s dvije žličice soli i kad provri kuhajte rajčice pet minuta. Pažljivo ih izvadite i stavite u staklenke, pazeći da ih ne zgnječite. Zalijte kipućom vodom i zatvorite. Pasterizirajte kao kompot petnaest minuta. Đuveč od raznog povrća Pripravite: 6 patlidžana, 3 tikvice, 3 velike glavice luka, 3 velike rajčice, 2 paprike, sol, papar, 2 režnja češnjaka, zeleni peršin, 2 dl ulja (ako volite, može i maslinovog) Tikvice nemojte prati, obrišite ih i narežite na kolutove. Patlidžane također. Narežite luk; rajčice narežite na manje komade, a paprike na rezance. U posudi popržite svo povrće na ulju. Kad se ukuha (smanji se sok), posolite, popaprite, dodajte češnjak i nasjeckani zeleni peršin. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri još 30 minuta. Ako je previše soka, pojačajte vatru i kuhajte otklopljeno da ispari. Razdijelite u boce i zatvorite ih. Stavite u patent-lonac. Nalijte vode do dvije trećine, ali u loncu mora biti dolje mrežica. Zaklopite i od trenutka kad provri, sterilizirajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi u vodi. Zimi đuveč samo podgrijte. Rajčice u ulju Pripremite: sitne, zrele, ali tvrde rajčice, luk, sol, papar, lovor, ulje. Rajčice samo dobro obrišite jer ne smiju biti nimalo vlažne. Oljuštite luk i narežite na kolutove. Lovorovo lišće dobro obrišite. U staklenke poslažite rajčice, a meću njih stavite luk, začinsko bilje i začine. Zalijte uljem. Slatko-slane zelene rajčice Pripremite: 3 kg zelenih rajčica, 1 1/2 kg šećera, 1 l jakog octa, malo cimeta, naribanu koricu 1 1/2 limuna, 18 klinčića, žličicu papra, 2 žličice soli. Rajčice operite i nabockajte iglom. Pristavite ocat sa svim drugim sastojcima. Neka vri pet minuta, onda u njemu kuhajte rajčice deset minuta. Pokrijte i ostavite 24 sata. Sutradan prokuhajte još jednom. Ohlađenim rajčicama ogulite kožu i rasporedite ih u staklenke. Procijedite tekućinu, prokuhajte i prelijte preko rajčica. Zatvorite. Patlidžani u ulju Pripravite: 1 kg patlidžana, ocat, češnjak, sol, papar u zrnu, bosiljak, maslinovo ulje Operite i ogulite patlidžane i narežite na ploškice debele najviše 1 cm. Posolite ih i ostavite u cjediljki dva sata. Pristavite ocat s jednakom količinom vode. Kad provri, dodajte iscijeđene patlidžane i kuhajte pet minuta. Dobro ih obrišite i potpuno suhe poslažite u staklenke, stavljajući izmeću komada češnjaka papar u zrnu i listiće bosiljka. Svaki red najprije zalijte s malo ulja, pa pritisnite. Na kraju, zalijte uljem da bude potpuno pokriveno. Neka odleži dva mjeseca. Lučice u ulju Pripravite: mladi luk srebrenac, ocat, klinčići, lovorov list, ulje 1. Odaberite sitne lučice podjednake veličine. Po potrebi, s većih skinite nekoliko vanjskih omota da se smanje. 2. Pristavite istu količinu octa i vode, posolite i kuhajte luk 10 minuta, zajedno s klinčićima i paprom. 3. Luk ocijedite, dobro obrišite, stavite u staklenke. Dodajte lovorov list i zalijte uljem. Zimska salata Potrebno 500 g zelenih rajčica, 500 g krastavaca, 1 kg crvenih paprika, 300 g mrkve, 250 g luka, 1 l vinskog octa, 2 dl ulja, papar u zrnu, lovorov list, 2 žlice šećera, sol Povrće operite i izrežite na kolutove. Sve dobro posolite, ostavite da odstoji nekoliko sati i lagano ocijedite. Ocat zajedno s paprom, lovorom, uljem i šećerom prokuhajte i ohladite. Povrće složite u staklenku, zalijte pripremljenom octenom mješavinom, prekrijte celofanom i zavežite. Rajčice u octu Potrebno: 1 kg rajčica, 4 dl alkoholnog octa, 2 dl vode, hren, ružmarin, lovorov list, 3 klinčića, 2 žlice šećera. Čvrste, male, duguljaste rajčice dobro operite i na više mjesta probodite čačkalicom. Zatim ih složite što gušće u staklenku. Ocat, vodu, šećer, hren i sve navedene začine dobro prokuhajte, ohladite i prelijte po rajčicama. Za dva dana tu otopinu ocijedite, prokuhajte, ohladite i njime ponovno prelijte rajčice. Zatim staklenku zavežite celofanom ili pergamentom. Jednako tako možete pripremiti malo zelene rajčice. Ukiseljene rotkvice Pripremite: 1 kg sitnih rotkvica, 2 l crvenog vinskog octa, sol, lovor, majčinu dušicu, klinčiće. Očistite rotkvice, veće narežite. Posolite ih i pokrijte. Sutradan dobro operite. Pristavite ocat s prilično soli, lovorom, 4 klinčića i drugim začinima. Kad provri, dodajte rotkvice i kuhajte 2-3 minute. Preselite ih u staklenke. Ocat još malo prokuhajte, ocijedite i zalijte na rotkvice. Umak od metvice Pripremite: na svaku šaku metvice 2 žlice šećera i čašu octa, sol, ulje. Operite lišće metvice i nasjeckajte. Posolite, pošećerite i zakiselite. Stavite u male boce i pokrijte uljem tako da dobijete sloj kroz koji ne može prodrijeti zrak. Poslužite uz janjetinu i povrće. Cutney od zelenih rajčica Pripremite: 1/2 kg zelenih rajčica, 1 kg kiselkastih jabuka, 1/4 l bijelog octa, 1 kg dearea, 2 žlice soli, 1 1/4 dag samljevenog đumbira, 1 1/4 dag gorušice u zrnu, 1/4 kg grožđica, 1/4 kg luka. Oprane zelene rajčice narežite na komadiće. Ogulite, očistite i narežite jabuke. Pristavite rajčice i jabuke s octom. Kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte dvadesetak minuta da omekša. Dodajte sol, šećer, đumbir, gorušicu i grožđice. Pojačajte temperaturu i kuhajte 5-10 minuta da se šećer otopi. Oljuštite i sitno nasjeckajte luk, umiješajte pa kuhajte još pet minuta. Podijelite u staklenke i zatvorite. Poslužite uz kuhano i pečeno meso ili divljač. Pekmez od celera Pripremite: 1 kg bijelog celerovog korijena, 50 dag šećera, malo papra, limun. Ogulite i skuhajte celer. Posebno operite listiće pa ispirjajte dodavajući najmanje moguće vode. Posolite ih. Sameljite skuhani celer i celerovo lišće, dodajte šećer i papar, te limunov sok. skuhajte kao svaki pekmez i podijelite u staklenke. Ponudite sa kuhanim mesom ili jelima od divljači. Kruške ukiseljene na engleski način Pripremite: 1 kg tvrdih krušaka, 1/2 kg šećera, 10 dag badema, 1/4 kg grožđica, 1/2 žličice zrnja gorušice, 1 žličicu zrnja bijelog papra, 1/4 žlice jakog octa, žličicu soli. Ogulite i očistite kruške, narežite ih i stavite u lonac. Šećer zagrijavajte s 1 dl vode da se otopi, prelijte preko krušaka. Dodajte grožđice, gorušicu i papar. Pristavite. Bademe ofurite kipućom vodom, ogulite, krupno narežite i dodajte kruškama. Skuhajte da se sve raspadne. Posebno prokuhajte ocat sa solju i začinima. Kuhajte da se količina smanji za 1/3 pa umiješajte u kruške. Prokuhajte i podijelite u staklenke. zimi poslužite kao prilog uz meso, ribu i divljač. Gljive u umaku Pripremi: 50 dag gljiva, 2 kg rajčica, 20 dag luka, 20 dag mrkve, sol, papar, peršin. Oljuštite i nasjeckajte luk. Ogulite i naribajte mrkve. Peršin nasjeckajte. Rajčice ogulite i narežite. To sve pristavite kuhati da se dobro zgusne. Posolite i popaprite. Protisnete i metnete opet na vatru. Gljive dobro očistite i stavite u staklenke. Zalijte kipućim umakom. Zatvorite staklenke i sterilizirajte ih kao kompot. Talijanske ukiseljene gljive Pripremite: 1 kg samoniklih gljiva, 4 limuna, ulje, sol, majčinu dušicu, cimet. Neoprane gljive dobro očistite. Veće narežite, manje ostavite cijele. Pristavite sa svim navedenim sastojcima (limunima istisnite sok). Kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte dok se ne prestane stvarati pjena. Podijelite u male staklenke, zalijte sokom od kuhanja. Po potrebi dolijte na vrh još ulja da dobijete sloj dovoljno debeo da kroz nj ne prodire zrak. Ukiseljene tikvice Pripremite: 1 kg tikvica, 3 čaše octa, 1 čašu ulja, bosiljak, 3 režnja češnjaka, 1 glavicu luka, ružmarin. Odrežite krajeve tikvicama, operite ih i dobro obrišite. Narežite na okrugle tanke ploške pa ih skuhajte sa svim navedenim sastojcima. Kad provri smanjite temperaturu i kuhajte pet minuta. Ohlađeno razdijelite u staklenke i zatvorite ih. Šljive u octu Pripremite: 2 kg tvrdih šljiva, 1/2 l vinskog octa, 1 kg šećera, 1 komad cimetove korice, 5-6 klinčića. Prokuhajte ocat u 1/2 l vode, šećerom, cimetom i klinčićima. prane šljive obrišite i nabockajte iglom pa prelijte sirupom. Pokrijte. Neka odleže tri dana. Odlijte sirup, prokuhajte i zalijte šljive. Sutradan opet ocijedite sirup, a kad provri, u njemu prokuhajte šljive (dio po dio). Rasporedite u staklenke i zalijte sirupom. Lučice s čokoladom Pripremite: 1 kg sitnih glavica luka, u dag maslinova ulja, 7 dag šećera, 17 dag oguljenih i očišćenih rajčica, 1 1/2 dag čokolade za kuhanje, 2 klinčića, 2 dl suhog bijelog vina, lovorov list, sol, papar. Oljuštite lučice i prokuhajte ih (nekoliko minuta) u slanoj vodi. Ocijedite ih. Zagrijavajte ulje sa šećerom da se karamelizira (treba postati zlatnožut). Neprekidno miješajte. Umiješajte lučice pa zatim sve druge sastojke. Miješajte dalje. Kad provri, poklopite posudu i stavite u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Podijelite u staklenke, zatvorite ih i sterilizirajte kao kompot petnaest minuta (vrijeme počnite računati od trenutka kada provri voda u koju su uronjene staklenke). Ukiseljene artičoke Pripremite: 1,2 kg malih artičoka, 3 neprskana limuna, 4 režnja češnjaka, 3/8 l vinskog octa, 1/2 l suhog bijelog vina, žličicu zrna bijelog papra, sol dvije grančice ružmarina, maslinovo ulje. Opranim artičokama odrežite vrh i stabljiku. Prepolovite i odmah nakapajte sokom dva limuna. Oljuštite češnjak. Prokuhajte ocat s 1/8 l vode, vinom, češnjakom i paprom. Posolite prema ukusu. Kad provri dodajte artičoke. Kad opet provri, smanjite temperaturu i kuhajte 8 minuta. U staklenke rasporedite artičoke, dodajte češnjak i kriškice dobro opranog trećeg limuna. Izmeću rasporedite komadiće dobro pranog ružmarina. Zalijte procijeđenim rasolom i na površinu ulijte sloj ulja. Hermetički zatvorite i čuvajte na mračnom mjestu. Može se koristiti nakon četiri tjedna. Kako se kiseli kupus Pripremite na svakih 10 kg kupusa po 10 dag morske soli Odaberite vrlo tvrde glavice kupusa, pa ih sitno naribajte. Pazite da ne naribate i kočanj. Tvrdi dio (kočanj) izdubite. Posolite i stavite u veliku posudu i čvrsto tiskajte drvenim tučkom. Ponavljajte svakih nekoliko sati dok se ne digne sok! Poslije svakog tiskanja na vrh stavite veliki kupusov list, na to daščicu, te opteretite (npr. opranim kamenom) da pritiskom dobijete još soka. Držite na tamnom i toplom mjestu, pa će se nakon dva, tri tjedna pojaviti pjena. Redovito je skidajte. Za četiri, pet tjedana kad potpuno nestane pjene, spreman je za uporabu. Veću količinu kupusa ukiselite u bačvi ili u debeloj, čvrstoj, neprozirnoj plastičnoj vreći. U oba slučaja možete istodobno ukiseliti i glavice kupusa: izdubite im kočanj, pa u rupu stavite sol, papar u zrnu i duge začine. Slažite ih izmeću redova naribanog kupusa. Želite li da kupus ima žutu boju, dodajte jabuke, dunje ili zrnje kukuruza, želite li rumenu, umiješajte malo cikle. Bačvu napunite kupusom samo do 3/4 visine. Pokrijte je čistom izglačanom krpom i stavite daščice. Opteretite (npr. opranim kamenom) i dalje postupajte kao što je opisano. U debelu plastičnu vreću (stavite 2 ili 3 jednu u drugu) također slažite narezani kupus i glavice. Čvrsto pritiskujte. Zalijte slanom (može toplom) vodom - na 20 l vode stavite 10 dag soli. Vreću dobro stisnite, da preostane što manje zraka i zatvorite. Ne otvarajte je 4 - 5 tjedana, dok se dovrši vrenje. Za okus kiselom se kupusu može dodati 5-10 listića lovorova lista.a