Tradicionalno jelo iz srca Hercegovine: Kako da napravite Hajdučku tepsiju! (RECEPT)


Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim krompirom! Poznato je da su hajduci bili jaki i spretni muškarci. A za snagu je potrebna i jaka hrana, pa je tako u srcu Hercegovine nastalo jelo pod nazivom Hajdučka tepsija. Ukusno jelo se u na tim prostorima zadržalo do danas, ali su ga ostali uglavnom zaboravili. Zato vam ponovo donosimo recept za jelo od kojeg ćete osetiti hajdučku snagu, ali i uživati u mirisu i ukusu koje pruža ovo staro jelo. Sastojci: 1 kg teletine (ili jagnjetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike iseckanog peršuna, beli luk, 250 ml belog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber i so. Priprema: Meso operite, prosušite čistom kuhinjskom krpom, posolite i uvaljajte u beli luk sa svih strana. Potom ga stavite u glineni (zemljani) sud. Luk oljuštite, isecite na "rebarca" i njime prekrijte meso. U posebnoj činiji izmešajte papriku iseckanu na listiće, peršun, biber, so i vino. Dodajte šoljicu vode i ulje, pa ovom smesom zalijte meso. Sud prekrijte poklopcem od gline i specijalitet pecite na 180 stepeni, najmanje 1 sat i 15 minuta. Važno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno pre poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje. Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim krompirom. stil.rs