Ukusi tradicije: Stari recept za leskovačku mućkalicu!
Poslužite ovo jelo uz lepinje, dok je još toplo!
SASTOJCI 1 kg svinjskog mesa od vrata 200g sveže slanine (mesnate) 5 glavica crnog luka 10 pečenih paprika (iseckane) 500 g flaširanog paradajza iz zimnice 2 glavice belog luka tucana ljuta paprika so, biber, biljni začin 1,5 dl ulja
1. Meso isecite na kocke i začinite ga po ukusu i obmotajte slaninom. Stavite ga na roštilj da se malo ispeče, a ako nemate roštilj možete i na teflonskom tiganju da ga propržite. 2. Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na ulju dok ne dobije staklastu boju. U tako prodinstan luk dodajte pečene paprike, paradajz i beli luk i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. U to dodajte meso, nalijte ga vodom i krčkajte dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. 3. Na kraju leskovačku mućkalicu presipajte u zemljanu posudu i kratko je zapecite u rerni. 4. Kada je gotovo specijalitet zaljutite tucanom ljutom paprikom. Leskovačku mućkalicu poslužite toplu, a umesto hleba uzmite lepinje.
stil.rs