Sastojci 20 kg krastavaca 6 litara vode 2 litre alkoholnog octa 20 dkg soli 30 dkg šećera 30 g papra u zrnu 50 g goruščice grančice kopra Priprema 1. Operite krastavce i napunite staklenke. 2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati). 3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu. 4. Zalijte pripremljenom otopinom. 5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca. 6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja. 7. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite. 8. Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu da se ohlade. 9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu. 10.Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dunstanja” sa sljedećom turom. Posluživanje Zaboravih napomenuti na početku: kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dunstanja ili hlađenja voda ne uđe u staklenku. Izvor: coolinarka.com
KISELI KRASTAVCI NA NAČIN MOJE MAME!!!
Sastojci 20 kg krastavaca 6 litara vode 2 litre alkoholnog octa 20 dkg soli 30 dkg šećera 30 g papra u zrnu 50 g goruščice grančice kopra Priprema 1. Operite krastavce i napunite staklenke. 2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati). 3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu. 4. Zalijte pripremljenom otopinom. 5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca. 6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja. 7. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite. 8. Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu da se ohlade. 9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu. 10.Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dunstanja” sa sljedećom turom. Posluživanje Zaboravih napomenuti na početku: kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dunstanja ili hlađenja voda ne uđe u staklenku. Izvor: coolinarka.com