NAJBOLJA ŠARENA SALATA ZA KOJU JE IKAD NAPISAN RECEPT!!!

Povrće kao za turšiju, samo se sve sjecka, prelije se vrelom vodom, povrće omekša i brže se ukiseli. Sastojci 5 kg povrća 1 kg paprika 1 kg kupusa 1 kg krastavčića 1 kg karfiola 1 kg zelenog paradajza, mrkve, crvenog luka za preliti salatu 3 l vode 1 l sirće razblaženo 9% 9 kašika soli 9 kašika šećera 1 kom vinobran Priprema 1. Povrće oprati. Kupus izribati, papriku očistiti i isjeckati na rezance, krastavčiće i mrkvu isjeckati na kolutiće, paradajz na kriške,luk (ja stavim cijele male glavice) može se isjeckati na rezance. 2. Povrće staviti u veću plastičnu posudu i dobro ga izmiješati. 3. Preliv prokuvati i vrelim preliti povrće. 4. Pokriti čistom krpom i zamotati u ćebe. 5. Ostaviti da stoji 24 sata, promiješati 2-3 puta u toku stajanja. 6. Povrće pakovati u čiste tegle (ne zagrijane), može i u plastičnu posudu, malo pritiskati da se složi i naliti tečnost u kojoj je stajalo. Povrće se mora pritisnuti da ne pliva po vodi, voda mora biti iznad povrća. Izvor: coolinarka.com