Kukuruzni kruh

Potrebno: 200 g kukuruznog brašna 200 g oštrog brašna 200 g glatkog brašna 20 g (pola kockice) kvasca 1 žličica šećera 2 žličice soli 1 žutanjak 350 ml vode 100 ml mlijeka 50 ml maslinovog ulja Priprema: u kukuruzno brašno umiješati sol i popariti sa vodom te sve dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi kvasac razmutiti u mlakom mlijeku sa šećerom i ostaviti da se stvori pjenica u brašno dodati sve sastojke redom i pjenicu od kvasca pa zamijesiti tijesto dodati po potrebi nekoliko žlica pšeničnog brašna ako je tijesto prerijetko, ali nek ostane mekano i pomalo ljepljivo posipati brašnom i pokriveno ostaviti da tijesto udvostruči volumen promijesiti i staviti u kalup, te ostaviti da tijesto još jednom naraste prije stavljanja u pećnicu zarezati tijesto do polovice dubine na nekoliko mjesta peći na 170°C pokriveno folijom oko 1 sat, te otkriveno još otprilike 30 minuta kruh izvaditi i sa svih strana premazati uljem, umotati u vlažnu krpu i ostaviti kratko da korica malo omekša ostaviti da se do kraja ohladi pa tek onda rezati (ako izdržite 🙂 ) Priprema kruha u pekaču (prije proučite upute koje ste dobili sa svojim pekačom te prema tome uskladite ovaj recept): Stavite sastojke u posudu pekača prema navedenom redosljedu (ili ako je drugačije navedeno u vašim uputama koje ste dobili sa pekačom): 350 ml vode 100 ml mlijeka 2 male žlice soli 1 mala žlica šećera 1 žumanjak 50 ml maslinova ulja 200 g glatkog brašna 200 g oštrog brašna 200 g kukuruznog brašna 1 i pol mala žličica suhog kvasca Namjestite program za integralni kruh od 1000 g. Nakon prvog miješanja preporučam da provjerite dali je tijesto formirano u mekanu kuglu, prema potrebi dodajte malo brašna ili vode. Ako kruh stavljate na odgodu, nemojte dodati žumanjak i mlijeko zamijenite vodom zbog mogućnosti da se sastojci pokvare. Umjesto mlijeka možete u tom slučaju dodati mlijeko u prahu, otprilike 1-2 velike žlice. Sastojke mjerite žlicama koje ste dobili uz pekač.