Kukuruzni kruh
Potrebno:
200 g kukuruznog brašna
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
20 g (pola kockice) kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
1 žutanjak
350 ml vode
100 ml mlijeka
50 ml maslinovog ulja
Priprema:
u kukuruzno brašno umiješati sol i popariti sa vodom te sve dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi
kvasac razmutiti u mlakom mlijeku sa šećerom i ostaviti da se stvori pjenica
u brašno dodati sve sastojke redom i pjenicu od kvasca pa zamijesiti tijesto
dodati po potrebi nekoliko žlica pšeničnog brašna ako je tijesto prerijetko, ali nek ostane mekano i pomalo ljepljivo
posipati brašnom i pokriveno ostaviti da tijesto udvostruči volumen
promijesiti i staviti u kalup, te ostaviti da tijesto još jednom naraste
prije stavljanja u pećnicu zarezati tijesto do polovice dubine na nekoliko mjesta
peći na 170°C pokriveno folijom oko 1 sat, te otkriveno još otprilike 30 minuta
kruh izvaditi i sa svih strana premazati uljem, umotati u vlažnu krpu i ostaviti kratko da korica malo omekša
ostaviti da se do kraja ohladi pa tek onda rezati (ako izdržite 🙂 )
Priprema kruha u pekaču (prije proučite upute koje ste dobili sa svojim pekačom te prema tome uskladite ovaj recept):
Stavite sastojke u posudu pekača prema navedenom redosljedu (ili ako je drugačije navedeno u vašim uputama koje ste dobili sa pekačom):
350 ml vode
100 ml mlijeka
2 male žlice soli
1 mala žlica šećera
1 žumanjak
50 ml maslinova ulja
200 g glatkog brašna
200 g oštrog brašna
200 g kukuruznog brašna
1 i pol mala žličica suhog kvasca
Namjestite program za integralni kruh od 1000 g.
Nakon prvog miješanja preporučam da provjerite dali je tijesto formirano u mekanu kuglu, prema potrebi dodajte malo brašna ili vode.
Ako kruh stavljate na odgodu, nemojte dodati žumanjak i mlijeko zamijenite vodom zbog mogućnosti da se sastojci pokvare. Umjesto mlijeka možete u tom slučaju dodati mlijeko u prahu, otprilike 1-2 velike žlice.
Sastojke mjerite žlicama koje ste dobili uz pekač.